Posted on Posted in news

经AMSAT组织OSCAR编号管理人Bill Tynan W3XO邮件确认,紫丁香一号卫星获得OSCAR编号LilacSat OSCAR-90 (LO-90)。

“According to your letter, this satellite meets all of the requirements for an OSCAR Number, including coordination through the IARU. Therefore, by the authority vested in me by the AMSAT-NA President, I confer upon LilacSat-1, the designation of LilacSat OSCAR-90 or LO-90. You and the students and faculty of the Harbin Institute of Technology are to be congratulated for the construction, testing and launch of this satellite. It is hoped that LilacSat OSCAR-90 will meet all of its objectives.”

OSCAR是“携带业余无线电的轨道卫星(Orbiting Satellite Carrying Amateur Radio)”的缩写。自1961年首颗业余卫星OSCAR 1发射以来,为符合相应规则的业余卫星授予OSCAR编号成为业余无线电界的一项传统。目前,经原OSCAR组织授权,AMSAT组织负责OSCAR编号的管理。

紫丁香一号卫星由哈尔滨工业大学学生团队自主研发,其遥测、遥控与转发通信功能均工作在卫星业余业务,并经过了国际业余无线电联盟(IARU)协调。卫星携带的FM上行Codec2-BPSK数字语音下行转发器是国际首个专用的业余卫星数字语音转发器。2017年4月17日,卫星搭乘宇宙神5火箭/天鹅座飞船发射进入太空。2017年5月23日,卫星由国际空间站日本试验舱释放,正式开始工作。